Další novinky v účetnictví Účto 2011 - pokračování

4. ledna 2011
Podívejte se na další novinky v programu účto 2011.

Přiznání k DPH od roku 2011

Nový tiskopis Přiznání k DPH vzor 17 pro zdaňovací období počínaje lednem nebo 1. čtvrtletím 2011. Minulý vzor 16 použijete naposled pro přiznání za prosinec nebo 4. čtvrtletí 2010. Nové řádky: ř10,11 Režim přenesení daňové povinnosti (odběratel, příjemce), ř25 Režim přenesení daňové povinnosti (dodavatel, poskytovatel), ř32 Dovoz zboží osvobozený podle § 71g, ř33,34 Oprava výše daně u pohledávek za dlužníky § 44. Zrušené řádky: ř42, ř61. Přečíslované řádky: ř42 až ř47, ř61 až ř66. Koeficienty na řádcích ř52 a ř53 zadáváte nově v procentním vyjádření, v přechodném období do 31. 3. 2011 se tisknou ještě postaru jako desetinné číslo.

Přiznání k dani silniční za rok 2010

V novém tiskopisu Přiznání k dani silniční vzor číslo 14 pro rok 2010 přibyl sloupec 16a pro prominutí daně podle Pokynu D-342 (hasiči). V dodatečném daňovém přiznání se vyplňuje Bližší specifikace důvodů pro podání DDP. Další změny souvisejí s přechodem na Daňový řád.

Přiznání k dani z příjmů za rok 2010

Pro zdaňovací období 2010 použijete tiskopis MFin 5405 vzor číslo 17. Změny od loňska jsou nepatrné a souvisejí s nahrazením Zákona o správě daní a poplatků 337/1992 Daňovým řádem 280/2009 Sb.

Přehled OSSZ za rok 2010

Přehled OSSZ je černobílý, odpadají proto varianty /Tisk do originálního formuláře (kvůli barvě) a /Kopie včetně tiskopisu. Ve výpočtech se uplatní nové legislativní konstanty pro minimum a strop sociálního pojištění apod.

Přehled VZP za rok 2010

Zásadní změny rozvržení, tiskopis je jednostránkový (loni dvoustránkový), připravený pro elektronické čtení. Ve výpočtech se uplatní nové legislativní konstanty pro minimum a strop zdravotního pojištění apod. Pro uživatele, kteří provozují Účto v okně s aspoň 43 řádky, jsme zavedli přehlednější jednoobrazovkový formulář (ve standardním rozlišení 80x25 formulář zabere 2 obrazovky).

Nemocenské pojištění OSVČ

Sazba nemocenského pojištění OSVČ se zvyšuje z 1,4 % na 2,3 %.

Poštovní podací arch

Česká pošta zavedla nový tiskopis Poštovní podací arch pro hromadné podávání doporučených zásilek. Nahrazuje dosavadní Podací knihu pošty. Formát A4 na výšku, na jednu stranu se vejde 10 adres. Do Účta jsme doplnili nový tiskopis ve formátu PDF. Do vyplněného tiskopisu pošta na přepážce dotiskne první dva sloupce Pořadové číslo a Podací znaky.

Faktura ISDOC pro export EDI

Systém EDI (elektronická výměna dat) umožňuje předávání faktur mezi různými účetními programy. Dodavatel může data importovat do svého programu místo opisování z papíru. Používají se různá řešení i formáty. Do Účta přidáváme export faktury ve formátu ISDOC, který podporují i ostatní programy. Účto vytvoří soubor s příponou .isdoc, který můžete zpracovat v jiném programu.

Alis font pro Windows 7

Chyba v operačním systému Windows 7 znemožňuje používat některé obrazovkové fonty s českou diakritikou (např. True Type písmo Lucida Console). Z fungujících fontů (rastrová písma) může být obtížné vybrat font vhodné velikosti pro Účto používané na monitorech s větším rozlišením a delší úhlopříčkou. Řešením je doinstalovat do Windows font od firmy Alis, který je určen právě pro DOSovské aplikace provozované pod Windows 7. Font nainstalujete ručně z Průzkumníka Windows spuštěním programu ALISFAND.EXE v podadresáři účta .

Poznámka k účtované firmě

Zapnete-li nový parametr Pozn na obrazovce? (/Ostatní /Parametry /Firma) na Ano, na úvodní obrazovce se zobrazí začátek Poznámky k účtované firmě. Do okna se vejde prvních 30 znaků z prvních 5ti řádků. Můžete požít pro heslovité poznámky k jednotlivým klientům, které budete mít na očích při otevření účtované firmy. Text, který není určen pro obrazovku, pište až od 6. řádku.

Export do DBF se souborem CSV

Data všech důležitých souborů můžete exportovat do formátu DBF pro využití v jiných programech. Nyní kromě souboru DBF generujeme také stejnojmenný soubor s příponou CSV. Je to jednoduchý textový soubor, každá věta na jednom řádku, údaje jsou oddělené čárkou. Soubory CSV se používají pro předávání dat mezi programy. S druhou stranou musíte dohodnout výběr a pořadí údajů. Oba exportované soubory DBF i CSV ukládáme na disk do adresáře s účtovanou firmou.

e-Podání pro FÚ v UTF-8

Účto generuje XML soubory určené pro zpracování na webu České daňové zprávy. Soubor ve formátu XML můžete také přímo odeslat přes datovou schránku. Tam se požaduje diakritika v kódování „UTF-8“ místo jinde používaného „Windows-1250“. Kódování XML souboru můžete nyní nastavit v parametrech. Posláním písemnosti přes datovou schránku obcházíte kontroly daňového portálu, proto ho používejte obezřetně.

Obložení klávesnice NUMKB4

Ve startovací dávce U.BAT, kterou spouštíte Účto, jsme aktualizovali program pro obsluhu klávesnice NUMKB4. Po této změně fungují i ve Windows 7 kombinace kláves s pravým AltGr pro přímé zadání speciálních znaků: AltGr+Q \, AltGr+W |, AltGr+F [, AltGr+G ], AltGr+X #, AltGr+C &, AltGr+V @, AltGr+B . Všechny znaky můžete zadat také kombinací levý Alt + číselný kód znaku na numerické klávesnici. Např. Alt+64 je zavináč @.

Duplicitní VS u dobropisů

Při pořízení vět do financí můžete kontrolovat duplicitní úhrady, stačí nastavit příslušné parametry. Program hledá duplicitní věty se stejnou Firmou a Variabilním symbolem v/... Dosud jsme kontrolovali pouze výdaje, tj. věty se zápornou celkovou částkou. Kontrolu jsme nyní rozšířili na všechny platby bez ohledu na znaménko, což umožní odhalit i duplicitní dobropisy.

Zdroj:www.ucto2000.cz