Účto 2012 a problémová aktualizace Windows XP

16. jna 2012
Používáte Windows XP a nejde vám účto spustit, případně se objevuje hlášení, kde se vyskytuje klíčové slovo NTVDM? Příčinou je aktualizace systému Windows KB2724197.

Což má za následek, že některé FAND-aplikace, pokud mají vyšší nároky na paměť buďto ani nenajedou nebo pak padají některé funkce v ulohách na nedostatek paměti. Třeba i prostý tisk F6. Kromě běžné hlášky na nedostatek paměti mohou například padat složitější výpočty s hláškou „Příliš hluboká rekurze“.

Zatím neznáme přesnou příčinu, takže rady na řešení jsou prozatímní, ne každému mohou vyhovovat. Kdo má další nechť přispěje - sem nebo do diskuze FANDu. Děkujeme všem, kteří již přispěli. Pomohou všechny tipy na uvolnění paměti pro DOS.


Řešení :
  • Odstranit aktualizaci. Jde o aktualizaci KB2724197. Popis pro odstranění aktualizace.
  • V některých případech postačí nastavit spouštění účta v okně. Poklepte pravým tlačítkem myši na zástupce (ikonu účta), levým tlačítkem volte /Vlastnosti /Možnosti(Obrazovka) a v Možnostech zobrazení(Využití) vyberte Okno. Velikost okna nastavíte z volby /Písmo, například vyberte typ písma Lucida Console a nastavte velikost 24.
  • Pomohlo i zapnout kompatibilitu s Windows 98 (ve vlastnostech zástupce)

Pokud nejde spustit účto ani v okně, pak je možné Účto spouštět ve virtuálním prostředí DosBoxu. Toho docílíte spuštěním dávkového souboru ZZZ64.BAT z adresáře s účtem (implicitně C:\UCTO2012) a používáním nového zástupce ÚČTO2012 DOSBOX. Také lze ručně upravit spouštěcí příkaz v aktuálním zástupci v záložce Zástupce(Program) v údaji Cíl(Příkazový řádek):

původně   C:\UCTO2012\u.bat
po úpravě C:\UCTO2012\u64.bat

Podrobnosti o provozování účta v DosBoxu naleznete zde.