Co nás čeká a nemine v účtu 2013?

4. ledna 2013
Na co všechno se můžete těšit v nové verzi Účto Tichý 2013. Účto je např. připraveno na novou důchodovou reformu.

Legislativní parametry

  • Nové sazby DPH 21% a 15%.
  • Maximální vyměřovací základ zdravotního pojištění pro rok 2013: zrušen.
  • Maximální vyměřovací základ sociálního pojištění: 1.242.432.
  • Důchodci, kteří k 1. 1. 2013 pobírají starobní důchod, nemohou uplatnit základní slevu na poplatníka.
  • Nový tiskopis Přiznání k DPH vzor 18 pro zdaňovací období počínaje lednem nebo 1. čtvrtletím 2013. Minulý vzor 17 použijete naposled pro přiznání za prosinec nebo 4. čtvrtletí 2012.
  • Nový tiskopis přiznání k dani z příjmů 2012 - tiskopis MFin 5405 vzor číslo 19, včetně možnosti načíst elektronické přiznání do internetové aplikace EPO České daňové správy.
  • Nové přehledy OSSZ a VZP 2012

Redukční hranice pro nemocenské dávky

  • 1. redukční hranice: 863
  • 2. redukční hranice: 1.295
  • 3. redukční hranice: 2.589

Tiskopisy

název tiskopisu                            vzor 2013
-----------------------------------------------------------------
Vyúčtování zálohové daně 5459                  18
Počet zaměstnanců 5490/1                       12
Vyúčtování srážkové daně 5466                  15
Žádost o vrácení měsíčního bonusu 5241          7
Výpočet daně a daňového zvýhodnění 5460/1      17
Příloha k žádosti o nemocenské 89 621       6 III/2012
Prohlášení poplatníka daně 5457                22
Přehled o výši pojistného 89 542           9 I/2013
Žádost o vrácení ročního bonusu 5246                         7

Nová ePodání

název ePodání                              zkratka     určeno pro
-----------------------------------------------------------------
Vyúčtování zálohové daně                   DPZVD6           FÚ
Vyúčtování srážkové daně                   DPSVD2           FÚ
Žádost o vrácení měsíčního bonusu          DPZMB1           FÚ
Žádost o vrácení ročního bonusu            DPZDB1           FÚ
Hlášení k záloze na důchodové spoření      PDSHL1           FÚ
Přehled o pojistném 2013                   PVPOJ13         ČSSZ

Záloha na solidární daň

Od 1. 1. 2013 se zvyšuje daň z vysokých mezd (nad 4-násobek průměrné mzdy) o solidární zvýšení zálohy na daň ve výši 7 % z hrubé mzdy. Zaměstnanci, u kterých se uplatní solidární zvýšení daně u zálohy, musí podat vlastní daňové přiznání, nemohou žádat o roční zúčtování záloh.

Kalkulačka nezabavitelná část mzdy

Změna ve výpočtu srážek ze mzdy zaměstnanců na splácení dluhů podle exekučních příkazů. Od roku 2013 se zvyšují normativní náklady na bydlení z 5.352 na 5.687 Kč.

Mzdové náklady na zaměstnance

V sestavách jsou nově vyčísleny orientační mzdové náklady na jednotlivé zaměstnance.

Hromadný potisk ELDP, přihlášky/odhlášky

Pro potisk ELDP i přihlášky/odhlášky zaměstnance je nově doplněn aparát zavedený pro poštovní tiskopisy. Výhodou je přesnější umístění na stránku.

Kvalifikace na zápočtovém listu

Údaj o kvalifikaci byl doplněn do osobní evidence, odkud ho program převezme do zápočtového listu.

Vyúčtování zálohy s DPH

Od roku 2013 se ruší výjimka pro daňovou evidenci (§ 21/2), kdy bylo možné DPH odvést až při vyúčtování zálohy. Plátce je povinen přiznat daň ke dni uskutečnění zdanitelného plnění nebo ke dni přijetí úplaty, a to k tomu dni, který nastane dříve. Zálohovou fakturu vystavíte bez DPH jako dosud, ale po zaplacení zálohy vystavíte na přijatou platbu daňový doklad. Později při vyúčtování odečtete zaplacené zálohy s DPH.

Záznamní povinnost DPH – DIČ dodavatelů

V evidenci pro účely DPH se nově požaduje u nákupů s odpočtem evidovat DIČ dodavatelů. V sestavách záznamní povinnosti se nyní tiskne DIČ místo názvu firmy. Netýká se zjednodušených daňových dokladů.

Záznamní povinnost DPH – nákupy zboží z EU podle států

Plátce, který pořizuje zboží z jiného členského státu, a osoba identifikovaná k dani jsou povinni vést evidenci o hodnotě pořízeného zboží v členění na pořízení zboží z jednotlivých členských států. Příslušné sestavy v záznamní povinnosti jsou proto zúženy na nákup zboží. Oproti dosavadnímu stavu jsou vynechány služby.

Uplatněná ztráta ř44 DAP

Jestliže v řádku ř44 daňového přiznání uplatňujete ztrátu z minulých období, je povinnou přílohou DAP tabulka MFin 5405/P6 pro poplatníky uplatňující odčitatelnou položku podle § 34/1. Tato agenda je nyní doplněna do dat účta jako tabulka ke každému poplatníkovi daně.

ePodání DSLDP1 Daň silniční

Přiznání k dani silniční lze z účta načíst do aplikace EPO, na internetu zkontrolovat, tisknout, uložit na disk, elektronicky podepsat i odeslat finančnímu úřadu.

Nová struktura finanční správy

V souvislosti se změnou struktury Finanční správy ČR od roku 2013 dochází ke změně současných finančních úřadů: z nynějších 199 FÚ vznikne 15 FÚ v sídlech krajů a Praze, FÚ mimo sídla krajů se stanou územními pracovišti. Údaje Finanční úřad a územní pracoviště se opakují v hlavičce mnoha daňových a mzdových tiskopisů. Pro účtovanou firmu je pořiďte spolu s dalšími údaji poplatníka do parametrů.

Parametry pro Tiskopisy MFin

Údaje FÚ, jméno a adresa poplatníka, údaje o zástupci atd. se opakují v mnoha tiskopisech. Dosud jste je zadávali pro každý tiskopis zvlášť, nyní jsou společné v tiskopisech MFin pro DPH a mzdy.

Adresa a internetové databáze

Po navázání adresáře firem na ARES (Administrativní registr ekonomických subjektů) jsou přidány i další on line databáze, na které se lze dotázat pomocí IČ firmy, názvu nebo adresy. Vyplněné adresní údaje tak můžete použít pro hledání v seznamech firem, telefonních seznamech, na mapách. Na vybranou databázi se volá internetový prohlížeč, počítač musí být proto připojený k internetu.

Pošta – Balík do ruky

Doplněny nové tiskopisy České pošty. Balík Do ruky nahrazuje Obchodní a Profi balík.

Tisk faktury v režimu PDP

Zákon o DPH nyní obsahuje přesnou formulaci, kterou má obsahovat daňový doklad, Fakturujete-li tuzemskému plátci DPH v režimu přenesení daňové povinnosti podle § 92a: „daň odvede zákazník“. Text je přesunut z lokálních do globálních parametrů, nyní je společný pro všechny účtované firmy. Vystoupí na konci faktury v režimu PDP (SpecZkr=PDP v číselníku druhů).

Uživatelé a přístupová práva

Přístupová práva uživatelů účta můžete omezit naplněním seznamu uživatelů. Každý uživatel má jméno, přístupové heslo (přihlášení při spuštění účta) a seznam blokovaných agend zadaný seznamem příslušných písmen podle nápovědy ve formuláři.

Přístupové heslo do účta

Když se na počítači s účtem střídá několik uživatelů (např. majitel firmy, skladník, mzdová účetní), může být vhodné rozlišit přístupová práva jednotlivých uživatelů do agend účta.

Zprávy od autorů programu

Pomocí textu „Zprávy od autorů programu“ můžeme při mimořádných příležitostech oslovit uživatele účta. Text se stáhne z internetu během kontroly nových aktualizací a uloží na disk počítače.