Další novinky v Účtu 2014

6. ledna 2014
V účetnictví Účto 2014 vás čeká spoustu nových věcí, jako je např. institut nespolehlivého plátce DPH, cizí měny v deníku, hromadné generování PDF faktur, ePodání přehledu OSVČ pro ČSSZ, datové schránky a další.

Nespolehlivý plátce

Plátce DPH ručí za neodvedenou daň při úhradě nespolehlivému plátci nebo na jiný než zveřejněný bankovní účet. Obě tyto informace jsou zveřejněné Českou daňovou správou a v účtu je zkontrolujete online sestavou /Nespolehlivý plátce? k internetu. Ručení při platbě na nezveřejněný účet se uplatní jen při platbách nad 700 tisíc Kč. Účty z internetu porovnáváme s bankovním spojením v adresáři firem a neregistrované účty označíme vykřičníkem.

Cizí měny v deníku

Pokud máte několik málo pohybů v cizích měnách do roka, možná se obejdete bez speciálního podprogramu a zaúčtujete je ručně (přes skryté údaje CtrlF7 v deníku). Pro takové případy jsme doplnili sestavy Cizí měny /Bankovní výpisy a /Pohyby a zůstatky, které místo částky v korunách z formuláře deníku počítají s částkou v cizí měně v řádku úhrada (zaplaceno).

Hromadné generování PDF faktur

Nová volba určená pro hromadné generování faktur ve formátu PDF. Použijete je např. pro elektronickou archivaci dokladů nebo odeslání faktur dodavatelům e-mailem.

ePodání Finančnímu úřadu

Doplnili jsem aparát pro zasílání ePodání Finanční správě přes datovou schránku.

e-Podání pro Finanční úřad

Zjednodušili jsme e-Podání daňových přiznání a dalších tiskopisů pro Daňovou správu (Finanční úřad). XML soubor s daty nyní ukládáme do podadresáře účta s pevně daným jménem.

Datové schránky v číselníku FÚ

Pro e-Podání daňových tiskopisů jsme číselník FÚ rozšířili o identifikátory Datových schránek (DS) jednotlivých Územních pracovišť.

Obecné e-Podání DADPIS

Použijete pro e-Podání DADPIS: Obecná písemnost určená pro finanční úřad nebo finanční ředitelství.

Přiznání k dani z příjmů 2013

Pro zdaňovací období 2013 použijete tiskopis MFin 5405 vzor číslo 20. Změny oproti loňskému daňovému přiznání:

- ř43,ř84a prominutí daně do výše škody způsobené povodní
- ř48 - uplatníte zaplacenou částku penzijního připojištění
        sníženou o 12.000 Kč (loni 6.000 Kč)
- ř59 solidární zvýšení daně 7 % ze základu převyšujícího
      48násobek průměrné mzdy (1.242.432 Kč)
- ř64 starobní důchodci neuplatní základní slevu na dani!
- ř102 výdaje procentem 30 % ve výši max. 600 tis. Kč,
                        40 % ve výši max. 800 tis. Kč

Při uplatnění výdajů procentem u více než než 50 % ze základu daně není nárok na slevu na dani na vyživovanou manželku ř65a a daňové zvýhodnění na děti ř72 (§ 35ca).

Přehled OSSZ za rok 2013

Ve výpočtech se uplatní nové legislativní konstanty pro minimum a strop sociálního pojištění apod.

e-Podání OSVČ Přehled ČSSZ

Roční Přehled OSSZ o sociálním pojištění OSVČ můžete nyní z účta podat elektronicky prostřednictvím rozhraní VREP nebo poslat XML soubor s daty datovou schránkou.

Přehled VZP za rok 2013

Ve výpočtech se uplatní nové legislativní konstanty. Po zrušení stropu pro vyměřovací základ zdravotního pojištění odpadají řádky ř3, ř14b, ř14c a výpočet při souběhu příjmů ze samostatné výdělečné činnosti a zaměstnání.

ICZ formulář OSVČ

Roční Přehled OSVČ jsme napojili na sadu elektronických formulářů pro jednotlivé zdravotní pojišťovny. Program vybere příslušný tiskopis (liší se logem v hlavičce) podle údaje Pojišťovna.

Aktuální datum pro Účto

Na přelomu roku pořizujeme střídavě letošní i loňská data, přitom děláme chyby v letopočtech. Tomu můžete zabránit dočasným nastavením aktuálního data na jiné než dnešní datum podle systémových hodin.

Doporučený číselník druhů

V průběhu let se může aktuální číselník lišit od doporučeného. To nemusí, ale může být na škodu. Sestava /Porovnání číselníků upozorní na rozdíly v obou souborech.

Firma v číselníku textů

Číselník textů pro finance nyní obsahuje kromě Textu a Druhu také číslo Firmy z adresáře. Při přenosu do financí se převezmou všechny tři údaje najednou.

DIČ pro Záznamní povinnost

V parametrech můžete zapnout kontrolu, která po pořízení výdaje s DPH ve financích upozorní na nevyplněné DIČ dodavatele nutné pro záznamní povinnost k Přiznání k DPH. Týká se plateb v Peněžním deníku a Závazkách a pohledávkách nad 10 tisíc Kč (tj. mimo zjednodušené daňové doklady).

Zahraniční firma, tuzemské DIČ

Stává se, že plátce DPH z EU získá české DIČ s prefixem CZ. Nové DIČ pořídíte do adresáře firem, Stát zůstává vyplněn, EU=Ano. Takovou firma při zpracování Přiznání k DPH pokládáme za tuzemskou.

Balík do ruky: telefon a mobil

Na konci adresy tiskneme telefonní číslo, kam pošta posílá adresátovi SMS o doručení balíku.

Potisk Podacího lístku

Česká pošta postupně přechází na nový vzor tiskopisu Podací lístek. Oproti původnímu tiskopisu má navíc údaje pro elektronické avizování: telefonní číslo a e-mailovou adresu odesílatele i adresáta. Údaje vystoupí na parametr z adresáře firem nebo parametrů účtované firmy.

Zkratka měny pro tiskopisy

Zkratku měny pro tiskopisy (kde se může často měnit) jsme oddělili od ostatních modulů, tam většinou zůstanou koruny.

PkÚ HoBa: jméno do schránky

Jméno vygenerovaného souboru s příkazem k úhradě pro HomeBanking nyní vkládáme do schránky Windows.

Více druhů činností § 7

Přiznání k dani z příjmů: máte-li více druhů činností s různými sazbami procentních výdajů, vyplňte v Příloze číslo 1 nejprve oddíl B s tabulkou příjmů a výdajů z jednotlivých činností. Hlavní činnost přímo ve formuláři, další činnosti do tabulky CtrlF7. Součty z tabulky nyní můžete převzít klávesou F7 do řádků ř101-příjmy a ř102-výdaje podle § 7.

Přejmenování minulé zálohy

Při zálohování na disk a flash paměť předpokládáme dostatek místa pro mnoho záloh z účta. Proto při opakovaném zálohování starší zálohu automaticky nepřepíšeme novější zálohou, ale na dotaz ji umožníme uchovat na disku pod jiným jménem (obsahuje datum a čas vytvoření zálohy).